UX

Naron

Naron wil graag digitaliseren. De winkel staat bekend om haar goede service en dit zouden ze ook online graag naar voren willen laten komen. Helaas is het lastig voor Naron om klanten een passend en persoonlijk advies te geven. Aan ons de taak om te kijken hoe we de User Experience van de website dus zo goed mogelijk geoptimaliseerd kunnen krijgen. 

Er waren een aantal vraagstukken waar we ons op moesten focussen tijden de UX voor de website van Naron. Dit was hoe Naron haar klanten dezelfde service en advies als in de winkel kan geven, hoe de EU & UK maten duidelijker gecommuniceerd kunnen worden naar de klant en hoe de BH-kiezer dynamischer en persoonlijker kan worden gemaakt. 

We zijn begonnen met het doen van onderzoek. Samen met Beau zijn de de doelgroep van Naron gaan onderzoeken en kwamen we erachter waar zij behoefte aan hebben op de webshops. Hier kwamen we achter door middel van interviews met potentiële klanten en eerdere onderzoeken. Hieruit kwam naar boven welke factoren zij belangrijk vinden bij het online shoppen van lingerie. We hebben vervolgens een analyse gemaakt van de huidige webshop en zo bekeken hoe de user experience van de huidige website is. Beau heeft hiervoor bepaalde testen uitgevoerd en samen hebben we met ons onderzoek bekeken wat er mist/beter kan. 

We hebben hieruit besloten dat we 3 prototypes gaan maken: de homepagina, de bh-kiezer en de productpagina. Dit vonden we vanuit ons onderzoek de belangrijkste pagina’s en omdat we niet de meeste tijd hebben is het dus belangrijk dat deze als eerste staan. Vanuit hier kan dan doorgeborduurd worden naar andere pagina’s. Deze prototypes hebben we gemaakt in Adobe XD.

Vervolgens zijn Beau en ik begonnen met het maken van de prototypes. We hadden ons onderzoek gedaan dus konden aan de slag. De nieuwe huisstijl was leidend in het design en deze hebben we dus volledig doorgetrokken op de website. Beau heeft de BH-kiezer, welke we uiteindelijk BH-coach hebben genoemd, gemaakt en ik was verantwoordelijk voor de homepagina. Een andere groepsgenoot zou de productpagina maken maar dat lukte hem niet dus heb ik deze uiteindelijk ook nog gemaakt. Het prototype hiernaast is uit deze eerste ronde gekomen. Deze hebben we voorgelegd aan Naron en hier hebben wij dan ook feedback op ontvangen. De belangrijkste feedback was dat ze door de pasteltinten de pagina’s ‘platgeslagen’ vonden. Ze zagen niet de volledige look en feel van het brandbook terug op de website. Ook is uit de feedback gekomen dat ze graag een badkleding coach zouden zien. 

Vanuit de feedback van Naron zijn we vervolgens verder gaan werken. We hebben de productpagina verder afgemaakt en een geheel nieuw ontwerp gemaakt. Dit ontwerp bevat fellere kleuren en meer vormen en icoontjes. We hebben besloten dat we de twee prototypes zouden gaan A/B testen. Dit hebben we vervolgens gedaan onder een aantal respondenten. 

In eerste instantie hadden we graag een gebruikerstest met eye tracking uit willen voeren. Na de feedbackronde met Naron en onze coach Lenta hebben wij dit dus veranderd naar een A/B test waar we ook een gebruikerstest zouden doen en vragen zouden stellen over het design. Door deze test konden we achterhalen dat de doelgroep de pasteltinten als lief omschrijven. Het design met de fellere kleuren brengt de kernwaarden van Naron dus beter over. Aan de hand van deze en nog andere conclusies vanuit de test hebben we nog verschillende aanpassingen gedaan om de User Experience van de ‘mini website’ zo goed mogelijk te optimaliseren. Dit advies vind je in het bestand ‘adviesplan UX Naron’. Hieronder kan je de visuals van de prototypes zien. 

Reflectie

Ik heb voorafgaand aan deze opdracht nog nooit iets met user experience gedaan. Alles in deze opdracht was dus nieuw voor mij waardoor ik extreem veel heb geleerd. Ik had wel al eens gewerkt met Adobe programma’s, maar nog nooit met XD.

Ik vond her erg leuk om te doen maar merk wel dat ik het juist leuk vond omdat we ook echt heel voorwerk mochten doen. De branding was namelijk echt een groot gedeelte om tot het eindresultaat van de UX te komen. 

Ik vond dit dus echt een super leerzame en leuke opdracht. Ik ben ook erg tevreden over de samenwerking met Beau. We hebben erg hard gewerkt en hoefde eigenlijk nergens over te discusseren. Alles ging van zelf. Wanneer er wat mis ging loste we dit goed op, zoals dat er op de dag van de UX test opeens de meerderheid zich ziek had gemeld. We hebben toen op locatie nieuwe deelnemers gezocht. 

De opdrachtgever, Naron, is zelfs zo enthousiast over ons resultaat dat we het komende half jaar samen met een web developer de website volledig mogen gaan implementeren. Ik vind echt dat we daar erg trots op mogen zijn, aangezien we bijna alles ook volledig met zijn tweeën hebben gedaan. 

All about curves

meer

Naron?